fan of

Vintage

12:23

Vintage. I want to have this style of photo shoot . With photo props . WOW ! It would be awesome . I did wondering around the net, and found this .

1. Photo Props








Actually you can do it by yourself, I found this from a blog that provide us Free Printable Photo Props . You just need to download the pdf document, and then you can print it . It is better than you buy it online with such a high price. The price range are more than 9 American Dollar . Seriously, it is better if you use that money to buy coloured printer ink rather than purchasing the ready made .

Go to this site OH HAPPY DAY

Those pictures are from OH HAPPY DAY .


2. Flag Banner



Usually they use cloth and they sell it around 30 ++ USD . Woah ! It costs a lot for a student like me . So, D-I-Y moment ! I found a website, we just need white ribbon, thread, needles and papers. It is less than 10 MYR.






In addition to complete the photo shoot of course we also need:


3. A camera 
I don't own a DSLR Camera yet, still hoping to have one but it is more valuable if I use my own money . So, my Compact Camera is still great . All of the photos in this blog were from that camera . I used the money that I won from Spell It Right to buy that .  

4. Adobe Photoshop
As the compact camera can't do the vintage effect, so I need photoshop to do the job .




When will the mission be accomplished ?






PACUM

Another benefit of PASUM

16:31

Semalam ada satu taklimat disampaikan oleh Prof Dato' Dr Mohd Jamil Maah . Semua pangkat dia nak sapu, Dato' ada, Dr ada, Professor pun ada . Memang bukan calang-calang orang la yang boleh dapat pangkat sebanyak ni .

Siapa Prof Dato' Dr Mohd Jamil Maah ni ?

Ayah Atul . Hahahaha. Dia ni Timbalan Naib Canselor (TNC) UM . TNC ada empat orang semuanya. Tapi kontrak sampai hujung tahun ni je la, 2 hari je lagi . Kontrak untuk TNC, biasanya dua tahun, lepas tu orang lain pulak yang jadi TNC. 

Sebenarnya nak cerita pasal taklimat semalam . Kami boleh dikatakan beruntung la, sebab bermula dengan batch kami, kami diberi dua peluang untuk masuk UM . Macam mana tu ?

Kalau sebelum ni, hanya 30% pelajar PASUM yang berjaya menempatkan diri di UM untuk Sarjana Muda . Semua kena isi borang UPU.

Sekarang ada satu sistem baru, yang baru diluluskan . 40% tempat untuk kursus-kursus tertentu adalah milik pelajar PASUM . 


Contohnya, di Fakulti Perubatan ada lima kursus . Salah satunya Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan . Tempat yang ditawarkan adalah 200 . Jadi 40% daripada 200 itu bersamaan dengan 80 adalah untuk pelajar PASUM.

Pemilihan akan dibuat mengikut "rangking", contohnya, 150 orang pelajar PASUM memohon ke bidang Perubatan, 80 yang terbaik akan terpilih.

Program perubatan hanyalah sebagai contoh . Masih banyak bidang lain yang terbuka kepada pelajar . Cuma untuk Sarjana Muda Pendidikan, pelajar perlu memohon melalui UPU, oleh kerana pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) juga turut terlibat sama.





Sistem ini aku namakan "SISTEM PERMOHONAN ONLINE UM" . Tak tahu nama sebenar sistem tu . HEEEE.

Februari 2012
Fasa 1 akan dibuka, pelajar perlu memasukkan data .

Mei 2012
Fasa 2 bermula, dimana keputusan Semester 2 telah diumumkan, para pelajar dikehendaki mengemaskini semua maklumat

25 Mei
Hebahan UM . Pelajar akan diberitahu sama ada layak atau tidak .

25-28 Mei
Pelajar yang mendapat tawaran, diminta untuk mengesahkan SETUJU TERIMA TAWARAN. Nama mereka akan disimpan di dalam rekod dan tidak akan dihantar kepada UPU. 



Dalam masa yang sama kami juga dikehendaki untuk mengisi borang permohonan melalui "SISTEM PERMOHONAN ONLINE UPU"  Ini sebagai "back-up plan". Bagi pelajar yang gagal mendapat tawaran melalui Sistem Permohonan Online UM, data mereka akan dihantar kepada pihak UPU. Jadi peluang masih ada. 

Pelajar PASUM hampir mencecah 1400 orang, aku tak pasti bilangan sebenarnya berapa . Pelajar yang berjaya mendapat 4Flat pun sudah seramai 400 orang, hampir 40% tu. Yang nak jadi doktor bukannya sedikit, ramai.  

Jadi sistem baru ini memberi kelebihan yang banyak kepada pelajar PASUM. Dengan syarat, mestilah cemerlang. Mesti makin ramai lepasan SPM yang memohon untuk PASUM lepas ni.

Slogan semalam : JOM MASUK UM !






p/s : Masih pening memikirkan bidang apa yang sesuai diceburi, tapi Perubatan bukan bidang pilihan . :)

Ketentuan

17:27


Takdir itu hanya Allah yang tahu . Lihatlah, tiga pilihan pertamaku adalah UIA, tapi lihatlah dimana aku tercampak di UM . Pilihan keempat . Perancangan Allah hanya dia yang tahu . 

Ini zaman selepas SPM .

Kemana pula aku selepas ini agaknya ?

Aku senditi masih kabur dalam memilih hala tuju . Namun aku cuba yang terbaik agar urusan memilih itu nanti senang . Kalau keputusan rendah, pilihan makin terhad . Kalau keputusan cemerlang, makin banyak peluangnya .

Semoga berjaya dengan pilihan masing-masing .

The Proposal

22:55




Have you already watched the video ?

It is sweet indeed but I don't prefer that way . It is better if the guy meet my parents first rather than proposing me . I 'm okay with that, let my parents tell me that you proposed me not you dear my unknown future husband . It is more appropriate .

I just got back from my cousin's wedding . Raja Mohd Affan and our new family member Nurul Ain Azmy. 

It was nice, they did it in a such nice way . No need to be an extravaganza wed, it was a moderate wedding .  The thing that snapped me was, during the "upacara pembatalan wudhu' " . They were nervous, their hands  were trembling as when you see a Parkinson's patient to be exact .  Hihihi , hiperbola .

It was the first time for them to sit near to each other, and to hold each others hand . The feeling will never be same if you are used to meet your mate-to-be, holding each others hand, talking frequently and do everything together . 

picture courtesy to my beloved cousin : NANA

May they live happily in barakah . 


p/s : they both are dentist :)








Learning

People Expectations

13:53


"People expect you that you will marry a rich person because you are beautiful"
-Ramai je orang yang cantik kahwin dengan orang biasa-biasa-

"People expect you will become the best student as you came from a good school"
-It just a school not a brain generator-

"People expect that you can run faster because you are wearing Adidas Running Shoes"
-Lari perlukan stamina bukan kasut, pakai crocs pun boleh lari-

"People expect that you are rich when they saw you wearing LV handbag"
-Petaling Street punya nak sama dengan yang dekat butik tu-






Living in people expectation is such a mess . You will feel bad when people are disappointing with you, although you are satisfied with what you had achieved . You are trying to accept what you had gained, but then, when people said "Why you cannot get any better ?" What will you feel, then ?


You have tried your best, but the outcome is still not the best, you have to accept it . Am I right ? You cannot question Allah, "Why you gave me this Allah ?" What if, he doesn't give you anything . At least you have to feel thankful . You are still alive, you can try again . He plans everything perfectly . You are nobody to question that.



Life is circling, there must be a day when we are on the top, there must be a day when you will be at the bottom. You have to accept that . I have to accept that . You will not be on the peak everyday, sometime you must know what do really happen at the bottom .

Why am I writing this ?

Because, now I knew the feeling of being among the worst . As, before this I was always at the top of the class, but now I was at the bottom. Now the wheel had cycled . I started to think, I tried, to put myself in others people shoes . I was get used to get a good result and now, I know the feeling of having a bad result . At least, I learned something .




My tips :

1. When you feel bad, think of others who might be less unfortunate than you .

2. Back to Quran, say Bismillahirahmanirrahim, and read the tafsir . 
-I've done that on that day, and the first surah I read was Maryam . Getting bad result is better than getting pregnant without marriage .

3. Keep in your mind that, this is a test . Allah loves you .




sekolah kampung pauh

Sayu

13:00

Video ini bisa membuatkan aku menangis, bukan sebab apa , tapi sebab rindu . Sudah lama tidak bersua dengan mereka, dan ianya semacam mustahil untuk mengumpulkan semua di satu tempat, kali terakhir kami bersama adalah sewaktu menduduki peperiksaan Biologi kertas 3 . Setahun sudah berlalu .


Video ini buat pertama kalinya dipertontonkan pada umum, di Terengganu Equestrian Resort, pada majlis Grand Annual Dinner Maserati Phantom dan selepas itu, tidak ditonton terus oleh semua orang . Kerana hanya seorang sahaja yang memegang salinan video ini, iaitu Afif .

Namun syukurlah, Afif berjaya memuat naikkan video ini di Youtube . Kalau dulu aku rasa muak apabila menontonnya . Apatah lagi aku turut terlibat dalam menjayakan video ini, menolong Opeq dan Azami . Aku dan Ain, memilih gambar-gambar, menyusun, memilih lagu, dan memastikan ianya lancar . Hampir berminggu-minggu juga usaha ini dijalankan .

Walaupun video ini tidak sehebat mana, namun memori yang terakam adalah "priceless" .

Soundtrack -
Brothers - Untukmu Teman
Nidji - Laskar Pelangi
Shila Amzah - Memori Tercipta
Aizat - Pergi



Biarlah ceritera ini terpahat disini, menjadi peneman meniti hari, biarpun, kau dan aku hanya tinggal memori







I cried

sekolah kampung pauh

Cikgu.

19:27

Dekat Sekolah Kampung Paoh aku rapat dengan beberapa orang cikgu . Hasil setelah selalu lepak dalam Jabatan . Dalam empat jabatan, jabatan yang paling best untuk dibuat tempat lepak adalah Jabatan Sains. Bukan sebab aku minat subjek Sains, tapi sebab kebanyakan cikgu yang rapat dengan aku duduk dalam Jabatan Sains .

Dalam Jabatan Sains selalu je ada makanan . Sebab tu kot ramai yang suka lepak sini.



Jabatan Sains

1. Cikgu Mariana.

Lutfi cakap muka kami berdua hampir seiras, lepas tu makin ramai yang cakap kami ni hampir sama . Aku tengok tak pun . Entah la . Dia ajar aku Physics , sebab tu Physics aku A+ . Hehehehe . Selalu je pergi meja dia, mesti dapat makanan, mana tak aku membesar dengan jayanya . Ada tu dia siap, masak nasi goreng la, mee goreng la . Siap bagi aku satu tupperware lagi . 



Tapi ada sekali tu dia pernah merajuk dengan kelas kami, sebab markah Physics teruk gila . Aku siap dapat C masa tu . Serious, aku dah tak tahu nak buat apa masa tu . Memang dalam tempoh sebulan tu rasa awkward gila , sampaikan aku jarang masuk Jabatan Sains . Tapi lepas tu, kitorang memang study betul-betul, ramai yang dapat markah tinggi .

Pernah masa birthday dia, kelas kami buat Surprise Party . Aku dengan Ayong pergi beli kek, masa tu weekdays . Sepatutnya kami tak dibenarkan keluar, tapi di atas budi bicara dengan HEP (soft skill sangat penting di sini) kami berjaya keluar, dibantu oleh Tc Ruby dan Ustaz K .

Kalau nak cerita, banyak lagi .





2. Teacher Fauziah


Teacher Fauziah ni cikgu Chemistry aku merangkap penyelaras SPM batch kami . Dia sangat hebat bagi aku . Suara lunak , kalau mengajar memang best , tapi aku selalu tertidur dalam kelas . Ampunkan saya teacher ! 


Dia sangat memahami, ada sekali tu dia tanya, awak semua stress tak ? Masa ni nak dekat dengan SPM, dua tiga minggu sebelum tu la jugak. Tengok-tengok dia bawak kami semua pergi berehlah dekat Taman Awam Kuala Berang. Seronok kot .



Aku ni boleh dikira sebagai PA dia jugak la, selalu kalau musim-musim exam, aku la yang tolong dia marking  kertas budak lower form takpun buat clerical work . Dah duduk melepak kat jabatan tu baik tolong cikgu kan .


Dia ada anak , semua comel-comel . Paling tua darjah enam kot tahun ni .






















3. Teacher Nik Nor Azura


Tc Nik ni cikgu kelas aku daripada Form 4 sampailah Form 5 .  Dia ni tegas dan ada aura tersendiri . Cantik . Tapi dah kahwin, ada dua anak dah pun . Oghe Klate ja . Rumah dia ada la dalam setengah jam dari rumah aku .  


Dia dulu nak jadi doktor, tapi sebab ada kesilapan teknikal kertas jawapan exam hilang, pointer dia tak boleh melayakkan dia untuk masuk Medic . Tapi masa degree dia memang selalu antara Dean List . Dapat 4Flat pun pernah. Hebat kan ? Dia pernah dapat tawaran buat Phd dekat UK, tapi atas sebab tertentu dia tak jadi sambung study . Kalau tak salah, dulu sebelum jadi cikgu, dia pernah kerja dalam bidang Biotechnology.

Dia ajar teknik nak buat nota, dalam kelas dia, kami kena salin nota, sebijik macam duk kat PASUM ni . Pakai OHP . Nota atas plastik tu . Sebab tu aku tak "culture shock" sangat bila salin nota ni . Terbiasa .

Kalau bukan kerana dia bagi 1 markah tambahan untuk aku, takkan aku merasa untuk dapat 4Flat . Thanks teacher . :)










4. Teacher Fadzilah Hanum

Dia ajar aku English . Dia boleh jadi cikgu Bahasa Inggeris walaupun dapat B dalam SPM . Dia sendiri cakap "it is never late to learn English" . Dia belajar English lepas habis sekolah , siap sambung belajar dekat US lagi .

Aku selalu lepak meja dia. Dia ada macam-macam buku, novel dan ensiklopedia . Ada satu tu aku pernah pinjam esiklopedia penyakit, best ! Tak bosan kot, penuh dengan gambar menarik . Buku ala-ala CSI pun ada . Novel banyak . Dia pun layan drama korea jugak tapi certain drama je, yang berkualiti je .

Dia pernah bagi kitorang satu kelas spaghetti bolognese . Sedap sangat !













5. Teacher Rozi

Teacher Rozi yang comel. Aku tak rapat sangat dengan Tc Rozi sebab dia tak ajar kelas aku . Tapi aku selalu jugak la tanya soalan Physics dekat dia .

Dia punya trademark, dia suka cakap SENGAL ! Rindunya nak dengar cikgu cakap SENGAL !




















Jabatan Matematik


1.Teacher Ilyana


Cikgu Matematik Moden, umur ? Muda lagi . Bekas pelajar MRSM Besut , sebab tu la dia selalu faham perasaan kami .Kalau bergambar dengan dia mesti, orang takkan kata dia tu cikgu, muka comel aje .

Dulu aku selalu lepak rumah dia, kalau weekend tu, pergi duk rumah dia dekat Kuartes tu . Main internet, tengok tv, masak . Kadang-kadang kalau bosan, mesej dia, ajak keluar pergi bandar . (Oooops ! Pecah rahsia bawak handphone)

Pergi rumah mak dia dekat Kuala Terengganu pun pernah . Masa buat rancangan gila travel satu Terengganu, nak pergi Kuala Berang, malam tu menumpang dekat rumah mak dia .

Kadang-kadang buat kerja gila, tiba-tiba dia ajak aku teman dia breakfast dekat kafe , waktu tu rehat dah habis, kebetulan takde cikgu, dia pun tarik aku pergi breakfast . Banyak kenangan tapi tak terungkap di sini .


























2. Cikgu Rohaidah



Cikgu Add Math aku . Dia sangat baik . Selalu suruh aku jadi rajin buat latihan . Kalau tak Add Math aku dapat apa la agaknya . Cara pengajaran dia pun lain . Kami tidak menggunakan buku teks langsung, tapi buku terbitan Longman .

Dia baik, selalu bagi aku makanan . Aku memang pantang dengan makanan, puding la, biskut la . Memang bila balik rumah, tak pernah takde orang tegur aku membesar dengan jayanya .Dia pernah belanja kelas kami Nasi Kerabu, Nasi Lemak .

Tapi kesian dia, anak sulung lelaki dia meninggal akibat kemalangan jalan raya, beberapa minggu sebelum kami daftar masuk Sekolah Kampung Pauh tu . Tapi dia sangat tabah . Kagum aku dengannya .

Kalau telefon dia, selalunya dia biar sahaja . Lepas tu dia akan telefon balik . Aduh ! Baiknya cikgu .

Dia selalu ajak kami buat Add Math kalau kami lapang . Tengoklah, lepas Mock Interview pun ditariknya kami ke library untuk buat latihan .










3. Daddy Ja'a


Encik Azhar bin Che Hussin, atau daddy . Kenapa Daddy ? Sebab dia Cikgu Homeroom aku . Dia mengajar Math, kalau tengok perwatakan dia, orang takkan sangka dia ni cikgu lebih pada Rockerz adalah .

Dia dah kahwin ada dua orang anak dah pun . Isteri dia baik . Kitorang selalu pergi rumah dia . Masak-masak, makan, tengok movie, main game, main muzik .

Pergi rumah dia buat macam rumah sendiri . Tengok movie macam tengok wayang, main game PS3 kot . Main gitar la main keyboard la . Dia ni pandai main gitar, selalu buat persembahan dekat Dinner Batch , batch Form 5 dan batch Form 3 .


Kalau homeroom lain hantar result melalui pos . Tapi kami, awal-awal lagi dah tahu . Dia bagitahu ikut facebook message .

Gaya dia macam otai . Hehehe tapi hati baik .

Dia sangat cool, tengok gambar di bawah ni :






Jabatan Sains Sosial


1. Cikgu Ros


Dia ajar kelas aku Sivik . Sivik penting kat sekolah aku, kalau tak dapat A tak boleh dapat 4Flat tau. Aku tak rapat sangat dengan dia, tapi sekadar nak lepak rumah dia tu boleh la . Dia lagi rapat dengan Amni, Epul, Domey, Mimi dan Apih . Rumah dia dekat kuarters tu je .

Kalau dia bawak kereta, WUUUSHH ! Laju gila .

Badan slim macam anak dara, pakai kebaya lawa . Padahal dah ada anak sorang .


Kadang-kadang dia ajar Sejarah . Dia majoring dalam Sejarah, tahun aku dia ajar Sejarah Form 3. Selalu jugak tanya soalan Sejarah dekat dia . Dia selalu buat formula gambarajah bagi senang nak hafal.












Kaunselor


1. Tc Ruby


Dengan kaunselor pun aku baik . :)

Rumah Tc Ruby pun selalu aku pergi . Pergi makan la selalunya . Makan nasi lemak sambal sotong la, ikan masak singgang la . Tapi bukan pergi makan sahaja , belajar masak la .

Ponteng "Roll Call" pagi Jumaat pun pergi rumah dia, suami dia warden, Ustaz Khairul Anwar . Dengan ustaz yang garang pun aku boleh baik . Hahaha . Tapi bila buat salah, memang senyum je la kat ustaz pastu kena denda la . Diorang berdua dah ada tiga orang anak, semua hero .

Dulu masa aku masih di sekolah tu, anak diorang dua je lagi, kitorang panggil Upin dan Ipin, dua-dua kepala botak .









2. Teacher Nik Hasrawati

Kaunselor yang sangat bersifat keibuan . Baik sangat . Kalau dia layan anak homeroom dia , perghh ! Terbaik la . Dia pandai masak . Aku selalu jugak dapat merasa sebab baik dengan anak homeroom dia , Tikah dan Feeqa . Azifah pun budak bilik depan, kadang-kadang bagi makanan kat aku sikit .

Dia bekas pelajar UM jugak . Dulu dia jadi kaunselor dekat sekolah aku, lepas tu dia pindah pergi kolej kat Melaka sebab nak dekat dengan suami .

Hari tu dia pernah datang UM dengan Cikgu Ros . Saja nak melawat, tengok UM . Siap angkut aku, Fitri dan Hafiz pergi makan dekat luar lagi . :)



















Motif post ini : Saya rindu cikgu-cikgu semua . :)

random

The Sun

11:01

I got this from FMAX0114 class - Physics .

This lecture happened past few weeks ago . Dr Azizan, he will retire soon . In each lecture he will explain the concept widely but this one do made me think twice .




If there is no heat from Sunlight

the electron and proton will become static

The atom will separate

Humans are made of atom too

Can you imagine, what happen when the sun don't shine anymore ?

It is a domino effect.

Subhanallah , Allah is the Almighty .

nonsense ranting

Lecture Hall Scene

18:52

Kalau dalam lecture hall, mesti la nak tenteram kan, baru boleh belajar . Tapi aku pantang sikit dengan beberapa manusia yang macam ni :


1. Bad breathe
Sangat pantang kalau orang sebelah bau mulut, mungkin la dia puasa kan . Tapi pagi-pagi dah berbau memang tak boleh la, kalau petang tu boleh consider sikit . Bayangkanlah kalau nak tulis nota tu, sambil nak sedut oxygen tu, terbau mulut yang busuk . Gosok gigi la ! Listerine pun ada . 

*Mulut berbau disebabkan oleh cara penjagaan gigi yang tak sempurna




2. Bising melebih-lebih
Aku datang kuliah nak dengar lecturer mengajar bukannya kau mengajar . Kalau nak cakap-cakap masa senggang tu boleh tahan lagi . Pastu kalau cakap tu kalau boleh nak sampai orang belakang sekali pun dengar . Cakap pulak dengan nada angkuh gila . 

*Aku tahu la kau tu kaya, banyak duit, nak pergi makan kat restoran mahal pun nak cakap kuat-kuat ke ?






3. Attention seeker 
Gelak kuat-kuat, cakap pun kuat-kuat . Attention seeker la boleh dikatakan . Why you want to do that in the lecture hall ? Aku nak tidur masa senggang pun terganggu tau . Nak mengurat tunggu la lepas kelas.

*Datang sini nak belajar ke nak mengurat ?


Ini luahan ikhlas dan penuh dengan sarcasm. :)

sekolah kampung pauh

A good luck wish

20:55

Thanks to Opeq who tried to do his best in giving the moral support to our juniors in Sekolah Kampung Paoh . He traveled to lots of colleges and universities to complete this video but due to some technical problems, some of the videos were missing . 

So the lucky colleges here were, Kolej Mara Banting, Kolej Mara Kuala Nerang, Taylor Lakeside College, Kirkby College, UNITEN, Maktab Perguruan Islam Bangi, Unikl MIAT, dan Intec .





No video of me :(

random

Comel-Comel

20:35


Untuk menaikkan semangat, jadi kita buat la benda comel-comel . Jadual comel, nota comel, tulisan comel .


Jadual comel : Tengok, mula pukul 8 sampai 5 petang memang bukan permulaan yang baik untuk hari Isnin . Memang balik bilik rasa macam zombi dah . Kalau Sem 1, hari Jumaat dah boleh berjoli sebab dah takde tutorial, tapi sekarang hari Selasa je yang bebas tanpa tutorial . Adalah satu tindakan yang kurang baik untuk pergi berjoli pada malam hari Isnin . Tapi syok jugak, takde orang kat Mid Valley .

Tapi tadi, dah buat kerja gila . Niat nak makan Char Kuew Teow Kerinchi dekat dengan Stesen LRT Universiti tu, tapi pak cik tu tak bukak hari ni . Kecewa . Alih-alih tersesat dekat Mid Valley . (Ececece, tersesat konon, =,=) . Tapi ini la lawatan yang paling sakai pergi Mid Valley, bayangkan pakai baju t-shirt yang sangat la tak sesuai, dengan seluar tidur (tak nampak macam seluar tidur sangat la)  merayau dalam Mid Valley . Tapi pergi sejam je . Nasib baik orang tak ramai, boleh la nak meronda . 

Rekod weekend kali ini, aku duk dalam bilik je . Tak keluar langsung . Takpelah boleh tukar la hari keluar lepas ni, weekdays je keluar, weekend buat tutorial . Weekend tu kalau kat Mid Valley, kalah pasar malam .

Photobucket

Nota comel : Teknik belajar baru diaplikasikan sekarang . Lepas kuliah, tulis balik nota . Kalau tidak bila lagi nak baca . Tapi memang letih sikit la . Kena sangat rajin dan sabar . Aku ni bukan senang dalam bab menghafal, jadi usahah kena la lebih sikit . Lagipun aku ni perangai macam budak-budak . Tak suka baca tulisan hitam kelabu tu . Jadi kita tengoklah nota yang bewarna-warni ini .

Tulisan comel : Kalau dulu tulisan lagi bulat . Ni dah kurang dah kecomelan, Sebab dalam kuliah duk main tulis laju habis, tulisan jadi panjang-panjang sikit, kadang-kadang berangkai . Tapi ramai betul yang suka komen tulisan aku ni =,= . Diorang cakap aku macam budak-budak . OK I'm still eighteen, at least .

Banyak benar perkataan comelnya . =,=



Asiah cakap, Sem 2 ni kurangkan main ,
OK Bye .  (ayat mengundang penampar)

random

What Makes You Beautiful ?

06:48


A counselor once told me that, you will look beautiful when you believe you are beautiful, that is when you have high self esteem . You have the confidence . That makes people see you as a beautiful person.

What do you think about beautiful ?

How Allah judges us ? Does being beautiful will confirm your place in the Jannah ?

NO ! It depends on our deed .

What about human ?

I got this from Ahmad Fedtri Yahya . You must know him if you follow the morning talk show, MHI .

Photobucket






Being the way you are is enough

random

Lessons for our Children

09:19

I got this from Islamic Thinking tweets . It is nice and I feel like I should share it to everyone .

Here goes the story,

We need to teach our daughter to distinguish between, 

1. A man who flatters her and A man who compliments her .

2. A man who spends money on her and A man who invests in her .

3. A man who views her as a property and A man who views her properly .

4. A man who lusts after her and A man who loves her .

5. A man who believes he is a gift to women and A man who believes she is a gift for him .

And then we need to teach our son to be that kind of man .




and, I still believe that

some men are too .


Jadikan teladan .































nonsense ranting

Loner

21:43

The real semester 2 will start this Monday . What about past two weeks ? For the last two weeks I only had lectures, without tutorials and lab sessions. That was heaven .

Starting from this Monday on 8 a.m, I will have my first tutorial class for this semester, that is chemistry . I have to accept that, only N group from Hayat 1 that will have tutorial class in the morning where everyone is still having their Monday Blues .

It is a pathetic weekend for me . Where everyone goes to watching Ombak Rindu, wandering around Pikom PC Fair, I am alone in my room . Doing the undone tutorials . 

My roommate is not here . My friends ? Well, most of my friends are living around here, so they going home .


When you are alone, you will get depressed easily . That happened to me today .

Photobucket
Messy study table .


Thanks to my friends, Mimi, Ain and Amir for lending me some time, so I can rant to you guys . Although my problem is not solved but the burden was lifted .

I tend to write in English when my emotion is unstable . I still can't understand this part of me .


Photobucket
status : Hi , I'm in misery .

nonsense ranting

Paranoid

07:30

I am paranoid . That is the truth .



I don't approve people who I don't know either in Facebook or Twitter because I am afraid of stalker . #perasan

I don't approve the request from my juniors who barely knows me as I am afraid they will know my true colour which is different from what they saw before .

I don't want to be in a relationship as I don't want to get hurt .

I will not tell my crush, that I admire him as I am afraid of rejection.

I can't accept when someone lies to me and I will not believe that person anymore .

I usually quite in the environment where I know nobody .

I don't talk too much to stranger as I am afraid my secret will be revealed .

I reduced check-in into places using the Facebook or Twitter as I care for my safety .

I will take taxi rather than walking alone although the taxi fare will cost an amount of money .

I don't smile to unknown people easily as I don't want to be looked as a nice person .

I learned Taekwondo to protect myself .


I am paranoid and I don't want to tell you more .


Sincerely,

The true me. 







sekolah kampung pauh

Menjejak sahabat

21:14

Tadi bukak page MP, lepas tu rasa nak tengok senarai ahli-ahli . Kalau dalam Facebook kan, akan tertera tempat belajar tak pun tempat kerja . Gembira tengok kawan-kawan semua belajar . Mencari ilmu . Di seluruh pelusuk dunia . 

Saja gatal tangan nak screen capture . Gaya macam takde kerja . Tutorials pun banyak kat sebelah ni . Tadi telefon ayah untuk wish birthday . Lepas tu ayah tanya, " Buat apa tu ? " 

Aku dengan jujur menjawab, " Main internet, hehehe."

"Hmm, main internet sokmo." Ayah mengeluh .

Lepas tu dia cakap " Dah dah la main internet, study pulak."

Sem 2 pun dah semakin terasa, minggu depan baru start jadual yang sebenar . Maknanya kelas daripada pukul 8 pagi sampai 5 petang la .


Oh, nak tunjuk hasil screen capture, ada 15 gambar semuanya . #Banyak


Photobucket
Iepa Raihan Hamzah  : Sekarang dia dekat UiTM Shah Alam


Photobucket
Ismie Iskandar, sekarang dia dekat Kuantan, belajar Syariah .
Nida Husna di UiTM Puncak Alam
Fieqa Bella pulak, UIA Nilai .


Photobucket
Fakhrudin Hasan dan Mahadhir Mirza Musa sekarang di Kolej Mara Kuala Nerang
Azifah Zakaria di Alex, Egypt
Norshafiqah Azmi di UiTM Puncak Alam
Habib Mustakim , ustaz sorang ni di IPGM Kampus Pendidikan Islam, Bangi


Photobucket
Fizfish Ishak sekarang dekat Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)


Photobucket
Hamidah Awang sekarang dekat UIA PJ
AnySs Ayong pula UiTM Pumcak Alam
Afiq Arefix di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan

Photobucket
Syamilia Ramli sekarang di Kolej Matrikulasi Pahang


Photobucket
Khairul Anwar di Kolej Matrikulasi Selangor


Photobucket
Paan Eriy sekarang berada di UNITEN
Danny Xio Xan pula di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan

Photobucket
Haszenanil Husna sekarang berada di JUST, Jordan
Siti Nur Arina merupakan satu-satunya yang berada di Universiti Sains Islam Malaysia


Photobucket

Photobucket
Faez Zinc di UiTM Puncak Alam
Nurain Nabilah Idris di Kolej Mara Kuala Nerang
Mohamad Ibnu Mohamad ( Helmi rupanya) berada di Cairo .

Photobucket
Muhammad Idham di UNITEN
Aqil Azli , UiTM Pulau Pinang

Photobucket
Nurul Shamsuddin di Kolej Matrikulasi Pahang
Sharifah Al-idrus di UTM, Johor
Lala Angel di Universiti Teknologi Petronas
Khairun Nisah, JUST Jordan
Muhd Amiri di UiTM Puncak Alam

Photobucket
Naziera Huda di I.M Sechenov First Moscow State Medical University
Nur Arsyida Mokhtar di UIA PJ


Photobucket
Photobucket
Photobucket

Wangzi Azamy sekarang di UiTM Puncak Alam
Hajijah Bang Berahim di UiTM Bukit Mertajam
Nor Azifah kat sini rupanya bukan Azifah, orang lain . Dia punya Azifah Zakaria .
Izzati Zainal di Alex, Mesir



Nanti, sepuluh tahun lagi update pasal tempat kerja pula . Dimanakah mereka semua agaknya ?