random

Lukisan

10:54

Hasil contengan Farishah Nur . : ) Kelas fizik ditransformasikan kepada kelas seni lukis .

Photobucket

Photobucket





Ini gambar semalam . Berlibur di Times Square . Bukan senang nak pergi, malas nak tukar train banyak sangat . Kebetulan semalam, banyak masa terluang, jadi beronggeng la kami . Penat, pusing TS . Shopping sakan !


Photobucket

random

Kisah petang Jumaat

07:20

Jumaat lepas. Kuliah petang . Aku dan Farah M. Ok, jangan annoying dengan tulisan sikit-sikit .

Kami di dalam dewan kuliah . 15 minit awal sebelum waktu kuliah bermula . "nerdy"

Bosan . Orang lain bising , bergosip sana sini .

Ditakdirkan, kami duduk dihadapan sekumpulan pelajar lelaki . Yang Dikenali .

Apa yang menarik ? Macam la tak biasa duduk depan lelaki .



Lelaki pun bergosip jugak . =,=

Bila sorang masuk, "Yang tu jalan sopan je "

"Yang kat belakang tu pun lawa jugak! "

"Eh, yang tu kau tak nak ? "

"Yang ni tak boleh, si fulan punya ."



Tiada apa yang boleh diperkatakan . Aku hanya senyum menahan tawa . : )

PACUM

Requirement

07:17

Sepanjang minggu lepas kami diberikan pendedahan tentang fakulti-fakulti yang berkait dengan sains di UM ni .  MashaAllah . Itu sahaja yang mampu diungkapkan . Kenapa ?

"Requirement" yang diperlukan sangat tinggi dan bukan calang-calang . Tempat pun sedikit kalau nak dibandingkan dengan jumlah pelajar PASUM yang melebihi seribu orang ini .

Aku takut . Kemanakah hala tuju akau nanti ?

Rata-rata memerlukan pointer 3.50 dan ke atas . Namun 3.5 tidak dapat menjamin apa-apa . Kalau pointer 3.00 lagilah . Sedangkan masih ada pelajar yang mendapat 4.00 dilelong , kerana markah kokurikulum yang tidak mencukupi . Ramainya bijak pandai di Malaysia ini .

Cuak .

Antara yang aku ingat ,

Perubatan .  Paling kurang 3.80, tapi pastinya pelajar yang mendapat 4.00 diutamakan , hanya 180 tempat ditawarkan merangkumi lepasan stpm, matrik dan asasi .

Pergigian . Minima, 3.50 . 70 tempat ditawarkan .

Sains aktuari . 4.00 .    :0

Itulah serba sedikit yang aku ingat . Salah sendiri, langsung tiada keinginan untuk mencatat . Ingin mencabar keupayaan otak kononya .



random

Dizzy

10:10

I am so not suitable to become a doctor, I tried to sleep at 4 a.m and managed to wake up at 9 a.m but then I felt dizzy . #,#

So, how can I bear the doctor lifestyle to stay up for 36 hours ?


Managed to watch the Breaking Dawn part 1 on the first screening day, last night . :) It was better than what I had expected, after disappointing with New Moon.

I didn't want to talk about it, go and watch it by yourself .




BooBoo Stewart played the role of Seth Clearwater : He's cute !

random

5 Sebab untuk Jogging

18:54




1. Rasa "demotivated"
Bila balik kampung selepas berbulan-bulan tak balik dan sanak saudara tegur, "Ya Allah budak ni, kenapa berisi sangat ni ?" Perempuan memang akan cepat rasa lemah semangat bila orang tegur macam tu. Anak dara lagi tapi badan kalah mak orang.

2.Tekanan perasaan
Bila dah masuk belajar, lagi-lagi bila kelas mula dari 8 pagi habis pukul 5 petang, memang rasa nak pecah kepala, jadi lebih baik keluar pergi beriadah . " Orang kata Otak Sihat Minda Cerdas " . Best student PASUM pun turun pergi padang, dah la baru balik daripada library, naik tukar baju pergi padang terus . Memang best student dan bukan nerdy .

3. Bosan duduk dalam bilik
Memang la dah separuh hari pergi kelas, tapi malam nanti pun kena berteleku dekat atas meja buat tutorial segala benda tu . Seharian tengok hutan batu je, lebih baik keluar pergi tengok pokok, segar sikit mata .

4. Mengelakkan tidur petang
Adalah sangat tak digalakkan untuk tidur selepas waktu asar , perasan tak kalau tidur waktu selepas waktu asar, kepala akan jadi pening ? Waktu yang lebih sesuai untuk tidur adalah, sebelum Zuhur, orang kata nap time . Kalau dekat Terengganu ada sekolah Hafazan, Imtiaz . Pelajar-pelajar diberi rehat pada pukul 12 Tengahari, dan mereka diwajibkan tidur . Hasilnya tengoklah, untuk PMR, Imtiaz Besut dapat nombor satu .

5. Cuci MATA
Ini alasan paling tak munasabah, hahaha, cuci mata, ramai lelaki yang turun padang . Astaghfirullahalazim . =,=







Timeline

23:31

Disaat orang lain sedang menonton bola, aku sedang bermain the sims, tapi update bola tetap aku tahu, teknologi canggih sekarang, biarlah internet berkelajuan seperti siput babi bergerak, timeline twitter banyak berjasa .

Live streaming tak boleh, internet tak mampu . Nak turun bawah dekat kafe, memang bukan aku la tu . Jenis yang tak suka lepak kafe . =,=

Jadi hanyalah berpandukan sorakan yang boleh didengari hinggakan tingkat 8 ini dan tweet-tweet di twitter , itulah kisah bola untuk Sukan SEA pada tahun ini . Kuat kot orang sorak, tak cukup dengan kat kafe, dekat blok ni pun ada . Semangat Malaysia .


Kalau kat kafe tu, mamat-mamat indon pun ada, tapi diorang memang tak beranilah nak buat rusuhan kan .

Tahniah Harimau Malaya ! Semoga mereka semua selamat di sana . Bimbang juga, ialah sampaikan nak keluar dari stadium naik kereta kebal . Hmmm .

Photobucket

Yang tak disangka-sangka Tuan Guru Nik Aziz pun ucap tahniah dekat twitter ,


Photobucket

Tapi tengoklah timeline, meriah sangat .

Photobucket

Photobucket
Banyak lagi sebenarnya, tak larat nak capture screen ni .

Sampaikan Nazmi Faiz tu trending, ramai tak ramai yang tweet pasal dia . Tapi kesian la si budak Nazmi tu, terpaksa tangguh SPM sebab nak main dalam Sukan SEA ni .

Photobucket

Tapi hari ni tak cuti pun, tengoklah apa yang PM kita tweet,

Photobucket

Mukhriz Mahathir pun ada,
Photobucket

Sememangnya mereka ini "workaholic" . Tapi aku tak kisah, lecture sejam je hari ni . : )


Bila tengok video masa penalti ni, boleh nampak semangat berpasukan, perpaduan dalam diri diorang . Walaupun gagal menjaringkan gol, tapi diorang tetap bersemangat . Rakyat Malaysia pun apa kurang, paling dekat, Kafe Kolej 12 ni, bersemangat ! Dah la kat sini ramai foreigner, orang Indon pun ada sekali . Siap nyanyi lagu Negaraku ramai-ramai .


Lepas ni boleh la, masukkan satu isi dalam karangan "Perpaduan di Malaysia", perpaduan dapat diperkukuhkan apabila menonton perlawanan bola beramai-ramai . Alhamdulillah bumi Malaysia ini makmur dan aman damai .

Risau pula, rakan-rakan di Mesir sana . Dengarnya ada rusuhan . Semoga mereka selamat .





nonsense ranting

MUET

22:14

Talking about MUET, made me thought twice . The writing question for question number two was " A person's career choice should be based on his or her interest".

I was smiling because the question was not that hard . I answered it well but I know it cannot pass through  Band 6 yet . 

I reflected this to myself . What is my interest ? What am I gonna be someday later ?

In the answer sheet , I was absolutely agree with this discussion as without interest you will be bored easily and cannot stand the career for a long period of time .

What is my ambition ?



----------------------- Sorry, I don't know .


The funny thing was, I also wrote, if you have problems in knowing in what field you are interested in , go find the counselor, he will help you find a solution . I did that before this . I did the test-thingy but I still not sure what is my interest . Funny, isn't it ?

Some of my friends are lucky as they are in promising condition (InsyaAllah) . Lots of my friends are already doing degree . To list some of my friends from Sekolah Kampung Pauh

In medicine, 
Ain in Moscow, Russia, 
Una, Nisah and Hilmi in Jordan, 
Azifah and Zati are in Alexanderia, 
Diyana and Wajdi are in Tanta, Egypt

Doing engineering
all of them are in UTM, fast-track programme, Hafiz Firdaus, Afif, Zue, Kema and Baby .

While there are also my friends who are still doing preparation but they are confirmed as they got scholarship but I am not going to list them . There are large number of people . 


OK then, tomorrow I will go back to college . I already feel homesick =,=




It is never late to start

20:01

Half of my novels collection . These are the collection of Percy Jackson and Vampire Academy . Each of the collection has 6 awesome novels in it.

Photobucket

All of these do help me improving my English, release my tense during my school day and makes me imagine wider. I don't get this in a blink of eye . It took almost 3 years to compile all of these novels . I do have also  Twilight saga and Malay version of Harry Potter collection .

I started reading novel with Malay version of Harry Potter when I was 8 years old . During my primary school day, I also tried to read English novel but I don't know why, I got bored easily. I became more serious in reading English novel when I was in my fourth former of secondary school .

It is never late to start learning English .

This happened in 20 years back, my English teacher, she got B in English for SPM but she was lucky enough to get an offer to study in Iowa, USA. Since then she started mastering English . So, don't give up people it is never late !

OK . Tomorrow is my MUET . I always love to blog something on the night of exam . =,=


I want to start a new collection but nothing caught my glimpse . Any suggestion of interesting novel ?

p/s : I don't read novels from Cecelia Ahern and Sophie Kinsella .




random

Practice makes perfect

21:06

I wanted to start studying for MUET but then I found myself watching Si Tudung Tweet . A good film indeed, the messages portrayed were suitable according to our lifestyle nowadays .

You should watch it ! Look at the messages not the presenters .



Photobucket
Lots of books for MUET preparation .
Thanks to Ayah . <3

I should go studying now, but the clock had passed 10, time to sleep . It is called payback time . I will never get the chance to sleep at this early for the next 5 months . Sorry MUET .




nonsense ranting

Bahasa Melayu .

21:12

Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan . Digunakan secara meluas di Malaysia . Tetapi untuk mendengar Bahasa Melayu yang tepat, sukar sekali. Mungkin anda hanya boleh temuinya di Buletin Utama, Berita TV1, dewan perbahasan atau pertandingan debat .

A+ dalam Bahasa Melayu ?

Aku pun tidak mampu . Tengok sahaja bahasa aku . Tunggang langgang sekali . Sedih . Aku anak melayu tulen . Tiada campuran dengan mana-mana gen berlainan bangsa . Aku Melayu tapi kalah dengan bangsa Cina dan India yang bisa merangkul A+ dalam Bahasa Melayu .

Ah ! Sudah . Lupakan semua itu . Semuanya telah berlalu . Sejarah dijadikan teladan bukan untuk diratapi .

SEMOGA BERJAYA ADIK-ADIK GENERASI 94  !

Tempat yang ingin dilawati : MIAT

19:11

Aku sedang dalam "state" dengki .

Kawan-kawan aku pergi melawat Arip di MIAT . Nak tengok jugak MIAT . Lihatlah gelagat mereka . Oh, gambar ini aku ambil daripada Facebook Nawal . 


Siapa kawan-kawan aku itu ?

Taufiq, gambarnya paling sedikit dalam koleksi ini . Diakan jurugambarnya.

Farah, teman baikku di UM.

Zhafir, sahabat yang tengah bercuti panjang .

Nawal, Mimi dan Lutfi yang berada di KMB

Najibah, kolejnya di Cyberjaya boleh dikatakan dekat dengan KMB dan MIAT.

Habib yang berada di Maktab Perguruan Islam Bangi  juga berdekatan dengan KMB dan MIAT yang terletak di Nilai itu .

Photobucket
Dari kiri : Lutfi, Zhafir, Habib, Arip, Jibah, Nawal, Mimi dan Farah



Seronok, sebab mereka melawat "Hangar" . Walaupun hanyalah di luar kawasan "hangar" , tapi tetap seronok .

Lihatlah mereka ,

Photobucket
Tu dia,nak pergi mana tu ?

Photobucket
Boleh masuk dalam "airplane".

Photobucket
Nak jugak naik atas ni . :(

Photobucket
Tengok, gembira sangat .


Photobucket
Gaya macam nak buat "album cover" .

Photobucket
Nice pose .


Photobucket
Ok, gambar ni lawa .


Photobucket
Dari kejauhan .

Photobucket
Dah turun bawah .

Photobucket
Mendekati.


Photobucket
Nak balik dah kot .



Cepatlah, siapa-siapa bawak aku masuk hangar . :(


sekolah kampung pauh

Coret-coret

10:23

SPM bakal menjelma beberapa hari sahaja lagi .Tapi zaman itu sudah berlalu, hampir setahun . Baru berkesempatan melawat Facebook rakan-rakan . Bunyinya macam sibuk semacam . Cutiku berbaki seminggu sahaja lagi . Beratnya hati mahu meninggalkan rumah .

Tadi baru sahaja selesai sesi menggeledah Facebook sahabat baikku yang lebih mesra dipanggil Ayong . Melihat album-album yang tidak sempat kuamati lantaran kesibukan menghadapi Peperiksaan Akhir beberapa minggu lepas . Kenangan menjelma kembali . Saat-saat hampir dengan SPM . Walaupun pahit ada manisnya .

Ingin diabadikan memorabilia itu di sini . Walaupun aku juga mempunyai koleksi gambar yang hampir sama, namun lain lensa lain penceritaannya .


Ini kisah kami, pelajar Sekolah Kampung Pauh . Jolokan yang diberi oleh penduduk sekitar .


Studython , persediaan untuk menghadapi SPM . Seronok belajar di dewan, biasanya satu kelas hanyalah 29 orang, tiba-tiba, bagaikan mendapat ahli kelas baru menjadikannya 133 orang . 133 orang inilah yang menyumbangkan kejayaan kepada Maserati Phantom . 

Maserati Phantom , nama kami .

Photobucket


Photobucket

Ini Kumpulan 1 kelas 5 Chaos . Taufiq, Dila, Fakhrul, Mida dan Ayong. Group Baybeh nama kumpulan ini, aku pun tidak tahu ejaan sebenarnya . Tapi idea nama kumpulan ini hasilnya daripada Fakhrul . Fanatik dengan drama jepun, Hana Kimi . Cara sebutannya sebagaimana perkataan "baby" disebut oleh pelakon-pelakon Hana Kimi untuk memberi semangat .




Photobucket
Kumpulan ini, tidak kuketahui namanya, tiada mungkin . Betulkan jika salah . Kumpulan ini hebat-hebat ahlinya . Lutfi, Kakak (Mirah), Shatin, Awa (bukan ahli kumpulan ini hakikatnya), Amni dan Hamimi .


Photobucket
Ini kumpulan saya . Kami Scandal, hasil cetusan idea Nek dan Mimi . Kata mereka ahli group ini terlibat dalam banyak skandal . =,= . Pasrah sahaja . Nek, Apih, Syafiq, Piqa, aku dan Mimi,

Terdapat lima kumpulan dalam setiap kelas, diagihkan hasil daripada perbincangan kami sendiri . Masih ada lagi dua kumpulan yang tidak kucoretkan kisah mereka di sini . Kumpulan Ain dan Kumpulan Ahli Syurga, tidak kutemui gambar mereka .

Photobucket

Ini Namirah, dipanggil Namer . Walaupun Namer bermaksud Harimau, namun dia sangat baik hati tapi tegas mungkin . Setiausaha LDP (Lembaga Disiplin Pelajar). Satu kumpulan denganku dalam program YES . 

Disebelahnya Najah, alongku dalam homeroom . Seorang yang periang dan seronok dijadikan teman. Setiap kali aku mendengar lagu Down nyanyian Jay Sean, pastiku teringatkan Along . Dia pernah mengetuai senaman aerobik dengan tariannya tersendiri . 






Ini pasti terjadi setiap kali diadakan kem.  Mengundang gelak tawa kami .
Photobucket

Photobucket



Belajar pun belajar juga, tapi penyelaras kami Puan Fauziah sentiasa memahami kami . Dibawanya kami pergi beriadah di taman awam berdekatan.  Kehijauan alam memang sesuai untuk kami menghilangkan kekusutan .

Photobucket
Yang pasti kami berada di bumi indah permai Terengganu . Pekan kecil inilah pengubat hati yang lara . Tempat mendapatkan barang keperluan . Almaklumlah, semuanya tinggal jauh daripada keluarga. Pulang kerumah pun hanyalah sebulan sekali atau dua bulan sekali malah ada yang balik ketika cuti semester sahaja.


Photobucket
Bas berjasa . Digunakan lebih sedekad, namun masih mampu menabur bakti pada kami .


Photobucket
Sahabat . Inilah Maserati Phantom .

Photobucket
Inilah gelagat kami, bergambar tak sudah .

Photobucket
Kalau pada mulanya hanya dua, tiga, empat orang , tak sampai seminit, beginilah jadinya :

Photobucket
Terus ramai . :) Sebahagian daripada rakan sekelasku .



Umur pada ketika ini rata-ratanya 17 tahun, namun nombor satu di depan itu bagaikan terbuang begitu sahaja . Lihatlah gelagat mereka . Di pagi hari minggu, di mana penduduk sekitar tidak datang ke situ, maka perangai semuanya berubah menjadi keanak-anakan.

Teringat pada satu "quote" ini, apabila kamu memikirkan kamu ingin dewasa, kamu sebenarnya masih muda, namun jika kamu ingin kembali ke masa dahulu, sedarlah kamu sudah tua . Hakikatnya, umur tidak pernah berhenti bertambah .

Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket



Teringin untuk berseronok di taman permainan ^,^


hang out

The GODAS : End Semester Celebration

11:48

Semester 1 had ended officially last week, after sitting for the Basic Chemistry 2 ( Organic Chemistry) that end on 11.30 a.m. The feeling was indescribable. Happy, relief, and fear .

Happy because the torment had ended for a while. Relief from the mountain of tense . Fear of the result . I wonder, where will be my next destination after PASUM ? I still have one more semester but if I fail to excel in this semester it will affect the decision .  

OK . I want to forget that thought for a while. Now, it is about the celebration . Firstly , I went out with my classmates  to celebrate Hana's Birthday as I wrote in this entry  Food Foundry. We headed back to college before 2pm. 

After that, as I promised with them, The GODAS, we went to Damansara . Luckily Syahira brought a car, so we headed there easily rather than by LRT and bus . I was the GPS (with the help of Farisha of course) as Farisha had brought me to The Curve before, so I remember the route but we went to One Utama instead of The Curve .

Photobucket

Photobucket


Why we choose to went there instead of Mid Valley that just 5 minutes away from the college ?

The answer is, of course Mid Valley will be flooded by PASUMIANS . 

First we searched for any food parlour that suited all of us . Everyone is hungry !! So, we when to Old Town White Coffee for the late lunch . It was 5pm at that time but pity them they had nothing for lunch .

Photobucket
Atul , Asiah and Wantan Mee

Photobucket
Waiting for my dinner, they had lunch but I had my dinner . Mee Curry ! Nom-nom !

Photobucket
"Muka orang tak makan sehari"


Photobucket
Farah M and Syahira .

Photobucket
The Godas (Half of Syahira face was not in)

Photobucket
Ok, this is Syahira .

Then they went shopping . Me ? No, I prefer for book hunting, so they went to Forever 21 and Cotton On while I wandered around in MPH .

Photobucket


Photobucket
Catwalk ?

Photobucket
Hey Atul !

We run into Faiqah, Aimi and Hazirah in the Surau .

Photobucket
Faiqah, Atul's classmate.

No sight of Hazirah and Aimi, while we snapped the picture. Luqman, Hafiy and Hazirah's boyfriend were also there too, the boys were not in the same Surau of course .


We decide to head back to Mid Valley, as if we wanted to watch late night movie, it might be dangerous for us, because we were still not get used to the route to the college . Farah wanted have dinner, as her meal before not suit her well .

 Photobucket
The GODAS.


Photobucket
Asiah, Atul, Farah M and Syahira .
Photobucket
Let them be . =.= Hahaha

Guess where were we ?? It is actually Tony Roma's, Farah's favourite .  The food was great . The service was awesome ! 

Photobucket
Farah M and Syahira shared this : BBQ 1/2 chicken 



Photobucket
While Asiah, Atul and I, shared these : Dessert Trio
(i) Red Velvet Cake
(ii) Chocolate Chunk Cookie Sandwich
(iii) Raspberry Brownie Royale

What made Tony Roma's more special ? 
The sauces, there are four types of sauces : Original, Carolina Honey's, Blue Ridge Smokies, Maker's Mark Bourbon BBQ. They made the sauces and you cannot find it anywhere else except Tony Roma's .


The movie tickets were almost sold out . We wanted to watch Real Steel but the only seats left were at the front . There were others few movies but almost of them were sold out except Paranormal Activity 3 . I had watched it before, and they also didn't want to watch horror movie . 

The Bowling Center attracted us . At Mid Valley, the Bowling Alley will turn into Glow in the Dark at night.

Photobucket

Photobucket

We chose to have two round of games.

Photobucket
Excited !

Photobucket


I am not a good player, I managed to have a strike for once.

Photobucket
First set .

After the first set, I got tired, as you can see there are Zero, Zero and Zero . Atul got better she got strike for a few times . Syahira and Farah managed to maintain the game . While Asiah and I had loss of energy .

Photobucket
Second Set



Photobucket
Sleepy .



OK. Bye