Learning

a nice chat with MR AUZANI RIDZWAN

21:48

It began with this post from my teacher at SMK LEMBAH BIDONG, Madam Azimah . The scholarship offered by Axiata to do the International Baccalaureate  .


PhotobucketPhotobucket


So, he started with this,

Photobucket




Photobucket
I like this quote "kerja awal ajar people skill" . So, can you see now, lots of universities graduated don't get the jobs because lots of companies nowadays need people with skills !


Photobucket
Terkena sebentar aku di situ, aku tahu Axiata tu syarikat telekomunikasi tapi tak tahu yang Axiata ni arm of Celcom . He said about the bond, some companies offering the scholarship and tie you with bond .


Photobucket
Ada siapa-siapa yang ada maklumat nak isi dekat mana biasiswa asean nih ?


Photobucket
Madam was right . =) WE, the students have to make the call . So, don't hope for others to help us, search it by yourself .

Photobucket



Photobucket
"what do you love to do" cheers !!


Photobucket
doktor gaji besar [i want to continue the bla bla bla] tapi kerja lagi banyak masa dari orang lain 36 jam duduk kat hospital tak tidur . ingat senang ke nak jadi doktor ?

but if becoming a doctor is your passion , keep it up !

p/s : rasa segan bila berbual-bual dengan orang dewasa, tengok dari gaya mereka, tiada "shortform" dan aku rasa kemahiran berbahasa inggeris aku sangat teruk .

Learning

Oh interview !

23:36

study > spm > result > isi borang > INTERVIEW > ?????

bersedia lebih baik kan .

Tadi terjumpa satu blog ni, leokid . Seorang pelajar perubatan di Russia di bawah Skim Pelajar Cemerlang (SPC) [yang aku failed tu. let bygone be bygone .. =) ] . Entrynya di SINI . Bekas pelajar MRSM PDRM Kulim, ayah dia polis kot, tapi bukan semua budak MRSM PDRM tu bapaknya incik polisi .

Tanya pada diri sendiri kenapa nak sambung belajar di luar negara ?
jawapan si leokid ini : best ke duduk oversea ?

Menyesal tak nanti kalau study medic ?
si leokid punya pengalaman : Medical : satu penyesalan ?

Macam mana nak past interview ?
Dia berkongsi tips pula : Interview~!

Betul ke kerajaan membazir bila hantar student study ke oversea ?
Bidas si leokid : Pelajar perubatan tak perlu ke luar negara ?

Graduan dari universiti kurang berprestij dipandang rendah, apa yang patut dilakukak untuk meraih kepercayaan ?
lihat di sini : Mediocre doctors : Prove yourselves worthy

Bagi yang mencapai keputusan SPM yang kurang memuaskan diri anda bacalah ini : Pasca SPM - Temuduga
Semoga hatimu terubat . =)

Jadi perancanganku sekarang adalah merangka beberapa jawapan pada persoalan-persoalan yang mungkin akan ditanya . Kalau SPC dulu mungkin aku sambil lewa sahaja, jadi itulah habuannya . Jadi kali ini aku akan lebih bersemangat !!!


Photobucket
[gambar sumber daripada google]

New things to try !

00:04

Suddenly, i have something to share . My habit when i switch on my lappie is to click the coogle chrome button first .. =)  Is that a good habit or a bad habit ? When the google chrome has opened i will open 4 browser in just 4 seconds , one tab for each second . The pages that i choose are facebook, yahoo mail, blogger and YOUTUBE ! What do i want to share today is about youtube, i have an account, iffatz . do subscribe if you interested but i'm not a vlogger . haha


What did I do ? I just listening to the cover made by lots of talented people . They do covering the popular artist but in their own way which is more creative and some are better than the real singer .

I would suggest you a few pages,





He used his own voice and mouth to make the sounds . =)


2. Alex Goot





He used lots of things from guitar, piano, xylophone, box to pot ..


3. Jake Bruene





He used game boy, zither, glockenspiel and squeakphone . What will be next ?


4. Kurt Hugo Schneider [i don't know how to pronounce his name correctly.. =p]





He is Jake's rival but in a healthier way, because they keep making lots of great cover . Kurt used cellphone, recorder and crockenspiel . He is Sam Tsui's bestfriend and producer . I think they're studying at Yale University, if I was not mistaken .




5. Christina Grimmie




She did lots of covers and also wrote a few songs .


ENJOY IT PEOPLE !

Pengembaraan memberi erti .

22:53

Pengalaman ini dialami sewaktu aku dalam perjalanan ke bumi Kuala Berang . Bas bewarna putih dimiliki syarikat S. P. Bumi membawa aku dan rakan-rakan menyusuri hiruk pikuk "kota raya" kuala terengganu .
Bukan pengalaman kali pertama menaiki bas ke Kuala Berang yang ingin kucoretkan , tapi kisah kejujuran seorang pak cik tua .

Berpakaian serba putih, pak cik itu menaiki bas di terminal bas Majlis Perbandaran Kuala Terengganu dengan lagak selamba . Kami tidak menghiraukan dia disebabkan kepadatan bas itu . Bas terus bergerak menuju ke Kuala Berang . Penumpang semakin berkurangan . Kami bergelak ketawa di tempat duduk belakang .

Pak cik itu berkata "Pak cik ada satu teka-teki, siapa boleh jawab pak cik bagi sepuluh ringgit ".

teka-tekinya macam ni .

Photobucket


Kawanku, mazira terus menjawab tanpa dia sempat untuk menghela nafasnya .

"sebab kipas helikopter kat luar jadi mestilah kat dalam panas"

Pak cik itu terus memberi wang sepuluh ringgit, kawanku menolak tetapi dibalas oleh pak cik itu, "orang munafik sahaja yang memungkiri janjinya " .

Dari pemerhatianku pak cik itu memang seorang budiman bukan kerana kesudiannya memberi wang sepuluh ringgit itu, tapi dari tingkah lakunya sejak menaiki bas itu lagi . Malah dia tolong menekan loceng apabila melihat pelajar sekolah berlari-lari mengejar bas tersebut .

Harap dijadikan teladan . =)

[saya cuba menulis menggunakan Bahasa Malaysia dengan betul, bm tak dapat A+ lorh ..]

p/s : Hari ni saya belajar buat doodle ... hehe .. Hasil pertama .

Photobucket

Dahi dia besar la .. haha

nonsense ranting

18 wishes

19:18

18 wishes on the 18th years of life ? 


1. Be an optimistic person .. ZERO negative thinking.


Photobucket




nonsense ranting

hair is equal to crown

21:32

Sedih .

Satu perkatan yang dapat menggambarkan rasa hatiku . Anak gadis dulunya bertudung litup kini sudah terbang ke mana entah tudung itu . Dalam ic gambar masih bertudung, tapi bila tengok tuan, rambut dah kena basuh dengan air karat hari-hari agaknya. "Ya Allah, aku mohon kau jauhkan kejahilan itu daripadaku". Aku bukannya bagus sangat pun, tapi aku tak nak suatu hari otak aku tak waras boleh berubah 360 darjah dari paksi asal .


Photobucket
Photobucket






nota pergigian :
Bacteria boleh bertindak dalam dua keadaan aerobic dan anaerobic . Kalau belajar bio mesti tahu aerobic dengan kehadiran oxygen sementara anaerobic tanpa kehadiran oxygen . Jadi bacteria yang dapat bertindak dalam keadaan anaerobic lebih berbahaya . Ada patient yang sampaikan dekat pipi nampak kesan bengkak, padahal gusi yang bengkak . Biasanya keadaan ini disebabkan oleh bacteria yang boleh bertindak dalam keadaan anaerobic tu la .


najahtul husna ramli .. saya dah update blog hari ni , harap along tak boring . hehe =)

ranking spm 2010

19:36

Hari ni, nak mengumpat sikit . Mari kita lihat ranking gpm spm bagi sbp dan mrsm .


Photobucket

sambungan

Photobucket






Photobucket

SM Sains Tuanku Munawir yang dulu dikenali sebagai SM Sains Seremban diumumkan sebagai sekolah terbaik SPM 2010 dengan gpm 0.89 .. Sedangkan MRSM Pengkalan Chepa yang gpm nya 0.83 lebih rendah gpm nya berbanding SASER tu .. jadi kenapa MRSM PC tak diumumkan sebagai sekolah terbaik ?


Mungkin lah sebab mrsm tu singkatannya daripada MAKTAB Rendah Sains Mara .. jadi tak layak diiktiraf sebagai sekolah kot ..

this entry has no offense .sumber didapati setelah di'google' ..


p/s  : SAYA BANGGA JADI BUDAK MAKTAB !

nonsense ranting

syukur !

07:53

Photobucket



mrsm kuala berang dapat no 7 dalam rank mrsm semalaysia ! alhamdulillah walaupun kami n=mengharapkan top 5 sebab sebelum ni dapat no 4 .. GPM pun meningkat .. tapi ok lah kalau teruk lagi, macam mana ?

backpackers !

21:48


Pengalaman pertama naik bas sendirian ke kuala terengganu [alah kt je pon]. Tapi pengalaman itu mendewasakan kita . Kalau dulu pergi dengan wani . Tapi semalam, naik bas cityliner ada aircond dan tambang murah ! Hari tu naik S.P. Bumi, takde aircond tapi mahal . Dah la, macam menakutkan jugak, sebab 5 orang penumpang je .

Sampai kt jumpa kawan-kawan, tawaf la sikit-sikit bandar kt tu . Pastu tengahari tu bertolak ke kuala berang yang permai tu . 


Photobucket


ni masa baru sampai maktab !kitorang pergi duduk rumah cikgu ros yang baik hati . masak mee ,
borak-borak dengan cikgu ros, teacher anis, sorang cikgu baru tu, ustaz ubai dan teacher nisa .

Malam tu pulak, jumpa adik-adik form 5 bagi semangat kat diorang . Diorang mintak tunjuk ajar add math, tapi otak aku blank, tak boleh nak buat apa-apa dah .




Photobucket

ni lepas jumpa adik-adik tu, kitorang nak pergi chalet . Kena tidur kat luar maktab sebab, chalet kat maktab semua full, so kitorang tidurlah dekat chalet ani ..



Photobucket

ni pagi tu, semua cuak, sampai ada yang tak lalu makan . tapi pergi makan jugak la sebab nak isi perut kan .


Photobucket



Photobucket

makan-makan bersama .. tak tahu dah bila boleh jumpa balik kan .



Photobucket




Photobucket

bergambar kenangan depan maktab .. setiap warga maktab wajib bergambar kat sini tau ! barulah real qberian .


Photobucket


Photobucket

ada yang chubby, ada yang tough, ada yang slim .. memang terkejut la jumpa si wajdi ni, makin sihat , tapi tak sempat jumpa aqil, orang kata dia tough .. macam manalah boleh tak nampak mamat tu ?


Photobucket
hamimi arif si orang kaya besar, kerja rubber dealer sekarang .. gaji RM1000 sebulan, siap belanja cikgu-cikgu makan .. huhu [cikgu kimia dan fizik saya ni tau !]

ain sakinah dapat straight a . agaknya kesamapaian la cita-cita nak jadi doktor . tak tahulah kalau tukar cita-cita pulak .

hafiz firdaus, si udak uni .. sekarang buat foundation kat utm . si kurus kering dan genius add math .. dah lama tak belajar add math dengan dia . [terina kasih cikgu hafiz !]

Photobucket

okay, muka bangga, sebab design diterima untuk buat cover buku homeroom .. =)


Photobucket

ni result KAWAN saya .. si farihah reza, budak straight a+ . sekarang tengah buat foundation dekat iium .. bakal doktor nih .
Photobucket

dapat majalah annual dinner tau ! majalah sekolah bila ek ?

Photobucket

i miss 5 Cemerlang @ 5 Chaos .. ni antara isi buku tu ..

result saya ?

saya rasa macam bukan melayu hila, BM dapat A tapi BI A+ ..dush !
syukur sebab PAI A+, tapi tak semestinya orang dapat PAI A+ tu baik kan ,
sejarah memang tak baca, so syukurlah dapat A .
satu lagi ni heran, modern math dapat A je, tapi additional math A+ . k.syida cakap "tu la, overconfident sangat"
subjek sains ni syukur, PHYSICS, A+, tapi BIOLOGY dan CHEMISTRY dapat A-..

so jadilah mix of a's .. tapi syukur itu penting, macam mana kalau dapat teruk lagi ? HE KNOWS THE BEST !

nonsense ranting

doa itu menenangkan

19:45

sangat tersentuh dengan doa yang dibacakan selepas solat hajat oleh saudara abdul aziz tadi .
"Ya Allah, kuatkanlah iman kami agar redha dengan ketentuanmu ".
Sungguh, hati sangat redha apabila mendapat keputusan itu, walaupun tidak mencapai target . Pasti ada hikmahnya .

HE KNOWS THE BEST .

MALAYSIAN SCHOLARSHIP ALERT !

00:09

ENTRY EDISI KHAS BUAT LEPASAN SPM 2010 ! SHARING IS CARING .. =)

nanti dah dapat result, mesti sibuk nak isi borang tu, borang ni kan . debaran kian terasa, tak senang duduk pulak . aishh ! dapat berapa la agaknya . tapi tak nak fikir sangat . jadi sibukkan diri . maka terjumpalah pelbagai biasiswa, padahal dapat notification dekat email je . korang subscribe la dekat malaysian-scholarship . memang banyak input ataupun boleh LIKE dekat facebook . dari duk like benda lain, ada faedah jugak like benda alah ni .

okay aku susun ikut dateline ya .

1. YAYASAN TELEKOM MALAYSIA SCHOLARSHIP [30 MAC]

-application form kat SINI

-field of study yang ditawarkan
#Engineering and Information Technology [Communication/ Electrical & Electronic/ Telecommunication/ Software/ Computer Science]
#Management [Economics/ Accountancy/ Finance/ Marketing/ Business Administration]

2. KHAZANAH GLOBAL SCHOLARSHIP [3 APRIL]

-untuk dapatkan borang, masuk SINI

-field of study
#Economics
#Finance
#Investment
#Law
#Actuarial Science
#Bio-science
#Bio-Engineering
#Bio-Information
#Molecular Biology
#Food Technology
#Genomics Bio-Technology
#Electronics
#Micro Electronics
#Material Science
#Nanotechnology


3.SECURITIES COMMISSION MALAYSIA SCHOLARSHIP AWARD [5 APRIL]

-application formnya di SINI

-field of study
#Accounting
#Business Administration
#Economics
#Finance
#International Business
#Islamic Finance
#Banking
#Investment Banking and Law

4. TAYLOR'S WORLD CLASS SCHOLARSHIP  [8 APRIL]

-thE application form is HERE

-field of study
#Biosciences
#Business
#Communication
#Computing and IT
#Design
#Engineering
#Hospitality, Tourism and Culinary Arts

5. SINGAPORE SCHOLARSHIPS [11 APRIL]

-specially for Malaysian citizen, the form is HERE

-field of study
#semua bidang kecuali MEDICINE, DENTIST, ARCHITECTURE and LAW .

6. MALAYSIA AIRPORT - EDUCATION SPONSORSHIP PROGRAM [ESP] [30 APRIL]

- APPLICATION FORM

-field of study
#Management
#Engineering
#Information Technology
#Courses which are related to MAS business objectives

[SUMBER DIPETIK DARI MALAYSIAN-SCHOLARSHIP]

setakat hari ni [21 mac 2011] ni je la scholarship yang dah ada application form . yang lain tu lepas result keluar la kot . tapi kebanyakan borang ni tak boleh isi lagi sebab kita tak tahu lagi result tu .. nanti lepas dah dpat result boleh la isi ..

untuk biasiswa JPA dan MARA , mereka akan buka dalam masa seminggu selepas keputusan SPM diumumkan . boleh la kalau nak usha-usha

kat SINI !

baiklah kawan-kawan ! saya doakan anda semua berjaya mendapatkan apa yang dicitakan . semoga sentiasa berada dalam redha-NYA .

p/s : tak tahu nak jadi dr apa nih ? medical ke dentistry ?

nonsense ranting

saya pantang dengan kedai buku !

21:51

pantang apa ? pantang nak masuk, pantang nak beli . haha .. lagi-lagi kalau ada banyak buku cerita fantasi dan aksi .


sebenarnya sangat la mengharapkan buku frostbite yang rachelle mead tulis, sebab dah cari dah dekat popular bookstore [bookstore yang terdekat yang menyediakan bahan bacaan english, dekat pon 60 km jugak ] tapi takde sampai sekarang ..

Photobucketkat jerteh yang aman damai ni, ada kedai buku jugak, namanya SYARIKAT MUDA OSMAN , tapi takde langsung buku cerita english .


sangat tak sabar nak pergi KLIBF [Kuala Lumpur International Bookfair] hujung bulan april ni, tengah fikir untuk habiskan rm 300 dekat bookfair tu saja .. pernah je belanja rm100 dalam sehari dekat kinokuniya . tapi dekat KLIBF mungkin lebih lagi ..

TAMAK tak ?


p/s : saya harap saya dapat banyak buku cerita untuk birthday saya ini ! haha ... [buat tak malu mintak dengan orang ]

searching for the tranquility

21:56

siapa mahu ikut adik saya meneropong ke kawasan yang terletak di hujung peta malaysia ? bukan hujung sangat pun, tapi UTARA la . hehe .. JOM TEROPONG !!


Photobucket
adik aku nak jadi perisik kot .
pulau yang penuh dengan mitos, tapi dipanggil pulau lagenda, dari perempuan berdarah putih sampailah telaga bertingkat-tingkat tuh.. tapi korang percaya ke ?? aku tak .. haha

Photobucket
dan apa kaitan haiwan ni dengan pulau ni ? kat pantai air tawar pon ade .. =p
dikatakan langkawi makmur setelah lahirnya wan aisyah yang merupakan generasi ketujuh mahsuri .. semua benda tu kebetulan je, sebab tun dr. mahathir pernah berkhidmat dekat hospital langkawi jadi masa dia jadi perdana menteri, dia bangunkanlah langkawi tu . lagipun langkawi kan dalam negeri kedah .

Photobucket
teropong ke atas !
ni di gunung mat chinchang, kat atas ni boleh nampak teluk burau . tau teluk burau ada apa ?

Photobucket
teluk burau ada benda ni ..

agak-agak berapa juta kalau kita jual semua nih ? aku tak tau la, fakta ni betul atau tak, "orang putih" sanggup jual rumah, tinggal kerja, semata-mata nak beli kapal tu, untuk jalan-jalan ..

Photobucket
tempat shah rukh khan berlakon .
aku pun tak pernah tengok citer tuh, adik aku cakap shah rukh khan duk "gocoh" kat sini untuk filem don . nak kena cari la citer tu lepas nih . tapi shah rukh khan tak gayat ke ? aku tengok jambatan tu macam tak kukuh je, daripada yang tak gayat, rasa macam gayat .. hahha betul ke aku tak gayat ?
Photobucket
eh, dia teropong sinilah .

Photobucket
adik aku yang hangit dibakar oleh sang suria

Photobucket
tak tau diorang berdua buat drama apa . =,=
Photobucket
dah letih, minum "ayaq" dulu !


Photobucket
okay budak hangit buat jahat dekat budak gayat .. 

Photobucket
imaginasi aku membayangkan tempat tu macam pangkalan pasukan guts dalam ultraman .

Photobucket
aku rasa pendek la, budak tu baru darjah 5 .. hailoh ! hailoh !
Photobucket
saya tak buli dia ya, dia saja buat muka macam tu . haha

okay ! jom teropong dasar laut nak ? 

Photobucket
ikan tu besar !
Photobucket
ni penguin .
sorry lah sebab tak boleh nak kasi image tu sharp .. no flash kat sini .. hehe
Photobucket
tu penguin ..
Photobucket
okay kalau benda alah tu sengat sakit tau . tapi ade je yang baik ..

Photobucket
memerang tu sesat, dia terkeluar dari cage . tapi binatang ni come



baiklah, sekarang kita teropong ke tempat melontar !! lontar apa ? lontar duitlah .. hahha
kat sini banyak jamrah tau, tapi yang famous haji ismail group .

Photobucket
duta senduk !


okay tamatlah sesi meneropong kita pada hari ini .. dibawakan khas oleh :

Photobucket
tudung tak betul, membuktikan angin sangat kuat !

Photobucket
nak balik dah ! naik sampan je tau ...


p/s : sejak balik ni aku dok mamam coklat je, haish ! berat naik lorh .. [nonsense ranting by syarafina sabri ] adios !

nota tambahan :

Photobucket
ayah aku cakap, hotel ni antara hotel terawal dekat sini .