Blog Walking !

11:03

blogwalking is fun ! 
boleh mengeratkan ukhuwah,
dapat ilmu baru ..
cari kawan baru, walaupun tak pernah bersua muka ...


jadi SELAMAT BERZIARAH !




Learning

English is enthusiastic !

07:44



The ways people mastering English :


1. A native speaker .


2. He speaks English since he knows a word .




3. Live in a country which use English in communication .


4. Read lots of English books .



5. Watching English movies without referring to the subtitles .



6. Speak English although it was "broken English" constantly and it will improve day by day ..


p/s : you can add some too ! =)) i'm still improve my English and you also can correcting my grammar . I know I have lots of mistake . 

LEARNING IS NOT A SIN . =)



[gambar sumber daripada google]

Learning

math is fun !

14:03

math is fun !
but sometimes math makes your life turns upside down .. ahhaha 

benefit of learning mathematic is,
 math makes you become a systematic person ..

why the doctor have to learn add math ?

realiti yang jarang aku temui ..

23:33


tadi petang duk borak-borak dengan kak maziah kat klinik .
kak maziah ni pekerja senior kat klinik tu ..

dia tanya aku,
kawan fina tak de ke yang dah kahwin ?

hah ? kahwin ?
soalan yang tak pernah aku fikirkan .
aku pun jawab la takde sorang pun yang dah kahwin,
 baru umur 18 ..

pastu dia cakap anak saudara dia, umur 17 anak dah dua orang ..
wow ! macam pelik je kahwin muda bagi aku ..
dalam persekitaran aku takde yang kahwin muda ..
sepupu-sepapat pun paling muda nak kahwin mesti habis universiti dulu , dah kerja dulu ..

hari tu ada la dia cerita ,
kawan-kawan dia ramai dah kahwin,
umur 25 anak 3 ..
yang tu anak 2 ..
yang ni anak 4 ..

kalau ikut perancangan masa depan aku la,
25 tu pun tak grad lagi kot ..

mungkin tu la mentaliti masyarakat yang kurang menyerlah dalam pendidikan .
berhenti sekolah kahwin ..
senang kerja ..
tinggal dengan mak mertua,
hidup di kampung,
makan ala kadar,
gaji RM 300 dah cukup sebulan untuk family seramai 5 orang ..

kalau akulah, RM 300 tu memang terdesak gila dah kot ..
hmm .. selama ni tak pernah la aku dengar cerita orang kahwin awal masa alaf millennium ni..
kalau zaman dulu aku percaya ..

haha .. saja je sentuh hal ni ..
tapi yang penting pelajaran harus diutamakan ,..
ilmu yang dapat ubah hidup seseorang !

p/s : result spm dah nak keluar dengar ura-uranya .. maka banyaklah prediction, bilakah tarikh keputusan spm  ? tapi aku buat tak tahu je .. kalau dia kata keluar esok aku pergi je la maktab .. sekarang hanyalah  tawakal .. =)



nonsense ranting

teguran yang sering didengari

22:14

woi chubby !
besarnya anak awak .. [mak kawan aku ckap ]
ni syarafina ke ? bukan ke dulu cengkung ke muka , sekarang mcm dah tembam .. [kawan sekolah rendah]
berapa berat ko ? [kawan aku yang nakal sikit ]

haha .,, aku memang membesar dengan jayanya .. tapi bahagian pipi la nampak sangat .

nak tengok bukti ?

google translator !

17:26

bayangkanlah diri sendiri pun tak dapat nak tafsir perasaan ..
sedih ? gembira ?

tengok post rehan rasa macam seronok pulak .
pernah cuba translate bahasa melayu ke bahasa inggeris pakai google translator ?
macam kelakar pulak sebab translator tu translate bulat-bulat apa yang ditulis .

-original text-

result untuk spc [skim pelajar cemerlang] dah lama keluar .
dan aku dah berhenti berharap .
agak sedih la bila kemampuan untuk menghadapi interview aku sebenarnya masih lemah .
nak cakap 'english' tu boleh .
tapi bila kena soalan yang 'pelik', aku cepat gabra .

aku ni kalut sangat kot .
ye la masa nak belajar kereta pun, cikgu tu asyik tegur, slo-slow, jangan gaduh .
hehe =)

teringat masa interview hari tu, kena soalan pasal mamogram dan pap smear .
padahal benda tu ada dalam paper yang bahagian kesihatan tu .
jadi, hasil muhasabah diri, baca paper la cik kak ! [ni nasihat untuk diri sendiri yang malas nak baca paper]


- after being translated -
imagine yourself not to want to interpret any feelings ..
sad? happy?

result for the spc [scheme outstanding student] at the old exit.
and I already stopped hoping.
It is rather sad when the ability to face interview, I was still weak.
want to say 'Bahasa Inggeris' tu be.
but if we have to question the 'weird', I quickly gabra.

I'ma very confused coat.
la ye want to learn the car already, sir tu firmware fun, slo-slow, not rowdy.
hehe =)

remember the interview today that, to be a question of article mammograms and pap smears.
But the world is in the paper that the health tu.
So, the result of personal reflection, read the paper la cik kak! [This advice for myself too lazy to read the paper]


tegur jadi firmware ...
apakah firmware tu ?

fan of

sam tsui

16:27

did you ever heard about him ?
thanks to rehan who introduces me to him through her post
"famous youtubers"

he and his friend, kurt collaborate producing lots of cover song ..
you also can find sam tsui on facebook
take a look ! 
love this one .





nonsense ranting

apakah perasaan saya ?

23:12


bayangkanlah diri sendiri pun tak dapat nak tafsir perasaan ..
sedih ? gembira ?

result untuk spc [skim pelajar cemerlang] dah lama keluar .
dan aku dah berhenti berharap .
agak sedih la bila kemampuan untuk menghadapi interview aku sebenarnya masih lemah .
nak cakap 'english' tu boleh .
tapi bila kena soalan yang 'pelik', aku cepat gabra .

aku ni kalut sangat kot .
ye la masa nak belajar kereta pun, cikgu tu asyik tegur, slo-slow, jangan gaduh .
hehe =)

teringat masa interview hari tu, kena soalan pasal mamogram dan pap smear .
padahal benda tu ada dalam paper yang bahagian kesihatan tu .
jadi, hasil muhasabah diri, baca paper la cik kak ! [ni nasihat untuk diri sendiri yang malas nak baca paper]

berbalik pada perasaan,
sedih sebab tak dapat SPC.
gembira sebab boleh kerja !
nak kumpul duit, nak beli kamera DSLR .
bilalah la tu agaknya ?
aku jadi kedekut sangat nak belanja duit aku sekarang . walaupun nak beli komik yabg aku suka .
kena belajar jimat la sekarang .
nanti duduk uni, susah kalau boros .

gembira juga sebab masih ada peluang untuk further study ke overseas .
walaupun ibu macam tak nak bagi sangat, tapi kalau dah dapat takkan nak tolak .
tapi sekarang ada lagi ke tajaan untuk buat medical degree ke oversea ?

sedih sebab kalau ikut rank CGPA .. aku duk tengah-tengah antara yang dapat SPC ..
rasa macam rendah diri sangat .

1. farihah - medic uia
2. tira - medic taylor's college
3. iqbal - engineering kuala nerang [aussie / nz ]
4. fina- kerja klinik gigi berkat .. hehe =p
5.una - medic msu
6.nisah - medic taylor's college
7.syed - engineering kuala nerang [aussie / nz ]
8.rasyid -engineering kuala nerang [aussie / nz ]

ramai lagi yang dapat sebenarnya ..
kalau nak simpulkan

medic
uia - farihah
taylor - tira, izzah, su, nisah[tolak tawaran]
msu - zati [tolak tawaran] , una

engineering
unikl [aussie/nz] - syed, kudin, iqbal, zureen, rasyid, madir
uniten - pa'an, idham
utm - afif , hafiz firdaus

science
utm - zuriati, kema , baby

accountacy
uitm puncak perdana - qilut [ orang terawal yang dapat spc, 27 dis dah daftar]
uitm shah alam - zhafir , iepa


tapi semua yang terjadi ni atas kehendak ALLAH yang ESA .
aku pegang pada 'HE KNOWS EVERYTHING

Rahsia sifat melalui tulisan tangan - Dato' Dr. Fadzilah Kamsah

20:32

muhasabah diri, buat kuiz ni dekat facebook ... hehe




1: Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya- Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif. 
[pantas ke lari padahal tak pernah dapat no 1 pun dalam merentas des ... hehe =p]

2: Tulisan Bulat-Bulat- Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif). 
[emo - memang sgt emo ... hehe, 
prihatin - kena ade la kot kalau nak jadi dr..
pengasih penyayang - aku sayang orang yang ada kat sekeliling aku jer, orang yang tak kenal tak sayang la ...
kepekaan tinggi - tinggi ke ?
kreatif ? - boleh la kalau nak buat kad cantik2 dengan edit gamba sikit2 ... ]

3: Tegak- Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah. 
[sistematic - ye kot, sebab macam tak boleh tengok kerja yang terabur ..
mudah kawal diri - ye ke ? rasa macam hot tempered je ..
suka berkawan - memang la, kalau takde kawan rasa sunyi 
kawan cari - ye ek ? rasa macam aku je cari kawan ..
tak suka gaduh-gaduh - rasa selalu je gaduh dengan lutfi tuh ..
suka ambil jalan tengah - tak faham la statement nih .. =p ]

4: Jarang-jarang- Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros. 
[tak suka campur orang - mind your own business .. hehe
kurang mesra - yup.. dengan orang yang baru kenal takkan la nak buat lawak selamba badak kot ...
sedikit boros - sangat boros rasanya kalau jumpa buku-buku tu ]

5: Huruf JGYZ yang sempurna - Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan. 

[tahap emosi yang dipamer itu jelas - aku memang fail kalau berlakon
pengasih & penyayang - saya sayang ibu, ayah, adik-adik, kawan-kawan, cikgu-cikgu, sepupu-sepapat 
pemurah - boleh la kalau nak belanja aiskrim 50 sen
mudah kesian pada orang - ok, senang menangis bila tengok cerita anak yatim ke homeless ke orang susah la .. tu kesian ke ?
mempamerkan tahap kerajinan - suka tunjuk rajin ? rasa selalu malas jer ... ]

nonsense ranting

working life ..

20:44

atas permintaan qilut yang disayangi ..

kalau orang tanya macam mana aku dapat kerja ?
jawapannya, kerja yang cari saya.. hehe

sebenarnya, mak saudara aku, Dr. Zaiton ada klinik gigi kat bandar jerteh yang permai tu.. [permai ke ?]
pekerja dia tak sihat, so ada vacancy la kat klinik tu ..
jadi aku yang tengah jual anggur ni, dia tanya mak kerja tak ?
baik dari duk rumah rosakkan mata jer [mana taknya dok hadap pc 24/7.. hehe]

so akhir bulan 12 hari tu aku start la kerja ..
mula-mula kerja macam chaotic la juga ..
tak kenal ubat ..
nak guna mesin duit tu la ..
sampazkan salah bagi ubat kat orang .. nasib baik tak terbunuh orang tu ... =p

rutin kerja aku mula pukul 10 pagi la biasanya,
kadang2 pukul 9.30..
kadang2 pukul 11 pagi ...
dah la mandat besar,
bos ambil aku pergi kerja ..
haha, saya tak bersalah saya takde lesen lagi .. kui3

sekarang dah kenal ubat la ..
ada banyak short form tau kat klinik tu..
yang senang nak teka ada,
yang susah pon ada ..

C = cabut [istilah medic extraction kalau tak silap ]
T = tampal [tapi dr pggl filling ]
IMP = impression [ukur lebar gigi nak  buat gigi palsu ]
BITE = gigit [ukur tinggi gigi palsu, biasanya untuk orang yang buat gigi palsu penuh .. ]
ISU = tak tau ape maksudnye [tapi ni istilah untuk orang nak ambil gigi palsu yang dah siap la ]

kalau cabut gigi, patient kena inject dulu, sebab tak nak bagi rasa sakit.. masa kena inject je la yang sakit ..
tapi kalau patient rasa sakit berdenyut-denyut dr memang takkan cabut gigi tu ..
patient kena ambil ubat untuk hilangkan denyutan dulu ..
kalau cabut jugak memang tak boleh tidurlah patient tu ..
gigi yang paling susah nak cabut, gigi geraham bongsu, sebab gigi tu dekat dengan pipi..

kalau tampalan ada dua tampalan kekal dan tampalan sementara .
tampalan kekal guna amalgam [yang warna hitam tu] dengan composite  [warna putih ]
yang amalgam tahan lama berbanding composite..
sementara pakai gic kot [ntah la xtau sangat ]

ada lagi, crown, bridge, implant ..
aku tak tau banyak sangat la pasal benda ni, tapi ni alternatif lain bagi gigi palsu yang lebih mahal tapi tahan lama..


crown : harga biasa RM450 ... tempat lain lagi mahal ..






bridge : macam jambatan antara gigi .. hahha



implant : ni letak titanium dalam tulang, pastu bubuh gii palsu kot .. yang aku ingat ade titanium, metal yang paling sesuai dengan badan manusia .
kos around RM 1800...titanium tu yang mahalnya ..


apa yang aku tulis kat atas tu , serba sedikit yang aku faham jer, lebih baik tanya dentist sendiri ..
hehe =)

yang best masa kerja sebab boleh main mesin duit tu .. hahah
dr gigi paling kurang la sehari boleh dapat RM500 ..
tapi ada la juga sampai RM 3000 ..

tapi nak kerja kena ikhlas tak boleh ikir duit je ..
kalau tak ikhlas takde orang  boleh tahan on call 36 hours tu ..

lupa plak kerja aku kat klinik ni jaga kaunter, tapi kadang-kadang buat juga kerja assist dr ..
yang tak tahan masa nak jaga kaunter kena layan orang yang pelbagai ragam ..
ada tu nak cepat la, sampai tak sabar-sabar siap marah2 orang lagi ..
ishh.. ada tu yang sengaja datang masa orang dah nak tutup klinik, pastu mula la cakap, alah dik sorang jer, sekejap jer, amcam-macam la ...
kadang-kadang nak meletup jugak ..
lain orang lain ragam ...

that 's all from me today .. =)
jagalah gigi anda selalu !
kurangkan manis dalam makanan , tambahkan dalam senyuman .


nonsense ranting

routine for now ...

19:34

my pc had broke down ..
so i am using my younger brothers' pc..
haha, keep bothering them..
but it's different compare to mine..
but its better than nothing .

currently i'm busy working..
10am to 12.30pm then 2.30pm to 4.30pm...
and i go home exhausted and nothing in my mind except my bed .
so less time in front of the pc..
its better because my sight is not excellent as before..
never dreaming to wear a spectacle ..

kind of learning the life of a doctor..
but a houseman have to ready to endure the 36 hours on call..
hahaha,
but it is a challenge ...